Aktualitások

Budapest Desszertje 2022

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség ötödik alkalommal osztotta ki a Budapest Desszertje címet, amelyet idén a Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye nyerte el.

 

 

 

XII. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnep

 

 

Budapest Desszertje 2021

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség negyedik alkalommal osztotta ki a Budapest Desszertje címet, amelyet idén a Cocó7 Cukrászda, túrókrémmel és meggyel töltött, étcsokoládéba mártott süteménye nyerte el.

 


XI. Édes Napok Budapest

Szántó Tibor emlékdíj

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség 2017-ben díjat alapított Szántó Tibor emlékére, ezzel tisztelegve a hazai csokoládékészítés  kiemelkedő mestere előtt. A díjat az idei évben a Háfra Katalin, a Bolka Bonbon tulajdonosa vehette át.

Budapest Desszertje 2020

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség harmadik alkalommal osztotta ki a Budapest Desszertje címet, amelyet idén a Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a  nyert el.

10. Édes Napok Budapest

 

Budapest Desszertje 2019

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség második alkalommal osztotta ki a Budapest Desszertje címet, amelyet idén a Bolka Desszert Butik őszibarackos – mandulás desszertje nyert el.

 

 

Szántó Tibor emlékdíj

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség 2017-ben díjat alapított Szántó Tibor emlékére, ezzel tisztelegve a hazai csokoládékészítés  kiemelkedő mestere előtt. A díjat az idei évben a Zangio családi csokoládéműhely vehette át.

9. Édes Napok Budapest

 

 

Világraszóló magyar csokoládé sikerek

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség nagy örömmel ad hírt arról, hogy újabb fantasztikus magyar sikerek születtek az International Chocolate Awards-on.

A világ egyik legrangosabb és legfontosabb csokoládé szakmai versenyéről a magyar csokoládégyártók 4 ezüst és 1 bronzéremmel tértek haza.

Ezek a díjak azért is különösen értékesek, mert a magyar kézműves csokoládé manufaktúrák az elmúlt 5 évben folyamatosan a dobogóra állhattak, miközben az idei versenyen a volt szocialista országok közül egyedül Szlovákia tudott 2 bronzérmet szerezni.

A magyar kézműves csokoládé manufaktúrák egyenletes és folyamatos kimagasló teljesítményét ezek a helyezések és díjak nemzetközileg is visszaigazolják. Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak a V4 országok között vagyunk az abszolút elsők, hanem a közép-európai térség és különösen a Kárpát medence egyeduralkodójává váltunk.

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség céljai között első helyen szerepel, hogy az édességfogyasztási szokásokat megváltoztassa, és a mennyiségi fogyasztást a minőségi felé terelje. A Szövetség céljai között szerepel, hogy alternatívát kínáljon a multinacionális termékekkel szemben, ezért minden erejével azon van, hogy ezek, a hazánknak is most már nemzetközi büszkeséget szerző manufaktúrák minél ismertebb legyenek.

A díjazottak: Harrer Chocolat – 2 ezüst érem , chocoMe – ezüst érem , ChocoCard – ezüst érem, Csokiss Manufaktúra – bronz érem

https://www.internationalchocolateawards.com/2018/11/world-final-winners-2018/

Budapest Desszertje 2018

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség első alkalommal osztotta ki a Budapest Desszertje címet. Az új verseny legelső győztese a Szamos Marcipán édessége, egy szőlős-fehércsokoládés desszert lett, amelyet Nagy Péter mestercukrász talált ki.

Szántó Tibor emlékdíj

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség 2017-ben díjat alapított Szántó Tibor emlékére, ezzel tisztelegve a hazai csokoládékészítés  kiemelkedő mestere előtt. A díjat az idei évben Demeter Zoltán, a Demeter Chocolate tulajdonosa vehette át.

8. Édes Napok Budapest

Az év legédesebb hétvégéje, az ÉDES NAPOK BUDAPEST csokoládé- és édességünnep szeptember 14-16. között kerül megrendezésre a Bazilika előtti Szent István téren és a Zrínyi utcában.
A budapesti Édes Napok, Perugia, Tübingen és Obidos után Európa 4. legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható édesség Atematikájú rendezvénye.

Az utóbbi években a magyar csokoládé és édességgyártók Európa legrangosabb szakmai díjait hozzák el, így a gasztronómiában általánosságban tapasztalható minőségi változás eléri a cukrászatokat is és az édesség szakma szintén megbecsült helyére kerül.

A tavalyi, közel 50 ezer látogató egy olyan gasztronómia attrakció részese lehetett, ahol a legjobb csokoládé és édességgyártók mellett már közel 20 cukrászda vett részt. Hamarosan kiderül kik mutatkoznak be idén.

A “Miele Gasztroszínpadon” idén is nagynevű cukrászok, séfek tartanak bemutatókat. Nem kell már sokat várni és az ő névsoruk is olvasható lesz.
Esténként idén is jazz és klasszikus zene tölti be a teret.

Részletek: https://www.facebook.com/events/2119130421492377/ 

Budapest Desszertje 2018. 

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség ( CSÉSZE ) pályázatot hirdet „Budapest Desszertje 2018.” cím elnyerésére budapesti és Pest megyei cukrászdák körében.

Mi, mint az Édes Napok szervezői és Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala közösen szeretnénk egy olyan tradíciót teremteni, ami részben a Főváros imázsát erősíti, másrészt a cukrászdáknak is rangot adhat. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden évben kiírjuk ezt a versenyt, aminek komoly kommunikációs megjelenést tervezünk.

A Budapest Desszertje 2018 a CSÉSZE szakmai seregszemléjén, az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen, a rendezvény egyik fő attrakciójaként kerül bemutatásra a nagyközönség számára.

 

Közgyűlés

Rebrus Csaba, mint a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (székhely: 1118 Budapest Sasadi út 66.) elnöke ezúton értesítem, hogy a Szövetség közgyűlést tart

2018. július 17. (kedd) napján 14.00 órai kezdettel, 
a Szövetség székhelyén (1118 Budapest Sasadi út 66.) .

 

6. Édes Napok Győr csokoládé- és édességünnep

Idén már 6. alkalommal rendezzük meg a nagy sikerű győri Édes Napok csokoládé- és édességünnepet 2018. május 25-27. között Győrben a Dunakapu téren.

Szombaton és vasárnap a gasztroszínpadon szakmai programokkal várjuk Önöket, ahol neves cukrászok, csokoládémesterek mutatják be szakmájuk fortélyait.

Rengeteg játékkal és meglepetéssel készülünk a legkisebbeknek is, de ne hagyják otthon a nagyszülőket sem, hiszen ez egy igazi felejthetetlen családi program !
Jöjjenek és édesítsék meg hétvégéjüket, várunk mindenkit szeretettel!

Részletek : https://www.facebook.com/events/825102967676615/

Sirha Budapest 2018

A SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállítás nyitó napján csaptak össze a cukrászok a SIRHA Budapest Desszert Versenyen. A megmérettetés után Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

A verseny Magyarország legelismertebb kreatív cukrászának, Kolonics Zoltánnak a szervezésében zajlott. A megmérettetés célja, hogy lehetőséget adjon a szakembereknek tehetségük bemutatására, hogy tapasztalatokat gyűjthessenek, illetve tanulhassanak egymástól. A követelmények között szerepelt a gyümölcsös desszert, a tányérdesszert és a művészi munka.
Idén a tapasztaltabb cukrászok mellett egészen fiatalok is részt vettek a megmérettetésen. Emellett a versenyzők között éttermi, szállodai és cukrászdai szakemberek is szerepeltek: Bulejka Gabriella és Varga Dóra, Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese, Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, Matus István és Bakos Rebeka, Kovács Boglárka és Andrási Beáta.
A versenyzők munkáját a szakma kiválóságai értékelték: Andrész Zoltán, Korponai Péter, Mázás István, Nicolas Coffin, Pesti István, Sárközi Ákos és Veszely Attila.
A verseny legjobbja 2018-ban Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese (Kempinski Hotel Corvinus) volt, a Legszebb tányér különdíjat Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna (Hisztéria Cukrászda) vitte haza, artisztikai különdíjjal pedig szintén Berta Grétát és Kőrösi-Fehér Emesét jutalmazta a zsűri. A második helyezett Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, míg a harmadik helyezett Bulejka Gabriella (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara) és Varga Dóra (Szinergia Szakiskola Taverna) lettek. (Forrás: www.origo.hu)

Tóth Vera – Ünnep

Vera mindig hitt abban, hogy a zenei hidak építése elengedhetetlen a különböző stílusok képviselői között. A sztárvendégek választása is azt bizonyítja, hogy az underground, az alternatív, a blues, a jazz és a gospel zene jól megférnek egymás mellett. Pásztor Anna, Az Anna & the Barbies együttes énekesnője dinamikájával, Wolfie, a Punnany Massifból pedig a higgadt, laza, mégis energikus személyiségével színezi a koncertet. Dalaikat egyedi hangszerelésben hallhatja majd a közönség, hiszen a Budapest Jazz Orchestra kiegészül a Color Symphonic vonósaival ezen az ünnepi koncerten. Lesznek olyan közreműködők, akikre csak a műsor során derül fény, hogy ezzel is még izgalmasabbá tegyük a programot. Bolyki Balázs és gospel együttese teszi fel a koronát az estére, hogy igazi karácsonyi hangulatban érjen véget a koncert. Szeretettel várunk mindenkit egy színes, meghitt zenei élményre! (Forrás: www.jegy.hu)

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség  a VIP jegyek mellé felajánlja a limitált bonbon válogatását.

 

 

International Chocolate Awards – Magyar sikerek

Az idei évben ismét több hazai csokoládékészítő nyert szakmai díjat az International Chocolate Awards hétvégén megrendezett döntőjén.
Gratulálunk, hogy a magyar csokoládék ismét a világ legjobbjai között szerepelnek!

chocolART  Wuppertal

2017. október 12-15 között kerül megrendezésre Németország legnagyobb csokoládéfesztiváljának Wuppertali állomása, ahol a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség az idei évben 3 tagvállalatának biztosítja a megjelenést.

2017-ben a Bolka Bonbon, a Demeter Chocolate és a Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra képviseli hazánkat.

                                                     

 

Szántó Tibor emlékdíj

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség 2017-ben díjat alapított Szántó Tibor emlékére, ezzel tisztelegve a hazai csokoládékészítés  kiemelkedő mestere előtt. A díjat az idei évben Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa vehette át.

7. Édes Napok Budapest

Kedves Látogatóink!

Örülünk, hogy együtt lehettünk az év legédesebb hétvégéjén a 7. Édes Napok Budapesten. Az ország legnagyobb édesség tematikájú rendezvénye már Európában is a legnagyobbak között van számon tartva.

Csodás fővárosunk egyik legszebb terén találkozhattak az ország legjobb cukrászdáival, csokoládé- és édességgyártóival. Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat, esténként pedig kellemes jazz zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhették az élet édes napjait.

 

Közgyűlés

Rebrus Csaba, mint a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (székhely: 1118 Budapest Sasadi út 66.) elnöke ezúton értesítem, hogy a Szövetség közgyűlést tart

2017. június 20. (kedd) napján 14.00 órai kezdettel,
a Szövetség székhelyén (1118 Budapest Sasadi út 66.) .

 

7. Édes Napok Budapest

Az idei Édes Napok Budapest  a tavalyihoz hasonlóan a Bazilika előtt, a Szent István téren és a Zrínyi utcában kerül megrendezésre szeptember 15-17. között.

Az év legédesebb hétvégéjén tavaly közel 60 ezer látogató vett részt. Az Európa 5. legnagyobb édesség témájú attrakciójaként számon tartott Édes Napok Budapesten újra, a korábbi koncepciót követjük a sok-sok bemutatóval, kóstolóval, kellemes hangulattal.

A részletes programokat, terveket és kiállítói listát a nyár közepén már láthatjátok a www.edesnapok.hu oldalon.

 

5. Édes Napok Győr

Idén már 5. alkalommal találkozhatunk Önökkel a Győri Édes Napokon. Nagyon szeretjük Győrt, hiszen az egyik legfejlettebb és legszebb magyar nagyváros. Minden évben rácsodálkozunk arra, milyen hihetetlen ütemű a megújulás, mennyi új és fantasztikus hely nyílik, hogyan lesznek egyre szebbek az épületek . A város hangulata évről évre magával ragad bennünket is, nagyon örülünk , hogy ennek a varázslatnak mi is részesévé tudtunk válni.
Köszönjük Borkai Zsolt Polgármester Úrnak és kollégáinak, hogy ezt lehetővé teszik.
Köszönjük a Nemak Győr Kft-nek is a támogatást hiszen, ahhoz , hogy ezek a remek programok megvalósulhassanak, és minél többen töltsék nálunk az év legédesebb hétvégéjét, aktív együttműködésükre van szükségünk.

Reméljük idén is sikerül felszabadítanunk boldogsághormonjaikat, hiszen kitűnő édességekkel, remek koncertekkel , hangulatos helyszínnel szeretnénk elkényeztetni Önöket. Kérjük Önöket, hogy már most úgy alakítsák a hétvégi programjaikat, hogy meg tudják nálunk kóstolni  Magyarország legjobb street food ételeit.

Pénteken a PASO, szombaton Lovasi András és a Kiscsillag, vasárnap az Esti Egyenleg zenekar gondoskodik a hangulatról.
Szombaton és vasárnap az 5. születésnapunkat szakmai programokkal ünnepeljük, amihez a Miele gasztroszínpadot biztosít számunkra, ahol neves cukrászok, csokoládémesterek mutatják be szakmájuk fortélyait.

Rengeteg játékkal és meglepetéssel készülünk a legkisebbeknek is, de ne hagyják otthon a nagyszülőket sem, hiszen ez egy igazi felejthetetlen családi program !

 

Hogyan válasszunk csokoládét Húsvétra?

Ehhez szeretne a következőkben a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség segítséget nyújtani.
A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, amely a tavaszköszöntő és az ősi termékenységi szertartásokkal is egybeesik.
Vallási jelentősége mellett a népszokások is fontos szerepet kapnak az ünneplésben, mint például a locsolkodás hagyománya.
A böjti időszak után jellegzetes ételek, italok kerülnek az asztalra, mint a húsvéti sonka, a bárány, a kalács, a tojás és természetesen az édességek sem maradhatnak el. A lelkes háziasszonyok, édesanyák, nagymamák ilyenkor már gyűjtik a receptötleteket, átgondolják a húsvéti menüsort, összeírják a bevásárlólistát.  A család legkisebb tagjai pedig türelmetlenül kérdezgetik, mennyit kell még aludni a nyuszi érkezéséig, akik legalább annyira várják a tojás,- és csokikeresést, mint a kiscsizma megtalálását az ablakban Mikuláskor.  A kisfiúk ma már szívesebben fogadják locsolási ajándékként,  a csokitojásokat és egyéb figurális édességeket, mint a kézzel festett hímes tojásokat.

A húsvét gazdag szimbolikáját követve, az üzletek polcain lévő kínálat óriási, az édességek formája, csomagolása, vásárlásra ösztönző megjelenése rendkívül változatos.
A bőséges választék kiterjed már a speciális étrendet követőkre, tudatosan táplálkozókra is.
A cukorbetegeknek, glutén,- és laktózérzékenyeknek, egyéb ’mentes’ irányvonalat követőknek
(pl: paleo táplálkozás) sem kell csüggedni, ha finomságra vágynak.
Először is, ha biztosra akarunk menni, érdemes csokoládéboltokba, csokoládé mesterek manufaktúráiba betérnünk, ahol szakszerű segítséget is kapunk a kiváló minőségű termékek mellett.
Ne csak a külsőt és az árcédulát vegyük figyelembe, hanem olvassuk el az adott termék összetevőlistáját!
Így joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mire érdemes figyelnünk, ha tanácstalanok lennénk válogatás közben.
A jó minőségű csokoládéban 56-70% a kakaó szárazanyag, amelynek 30% – a kakaóvaj.  Tartalmazhat még cukrot, tiszta vanília kivonatot és 1% szójalecitint (stabilizáló anyag).
A magasabb kakaótartalmú csokoládé (85% felett) rendkívül keserű, viszont az 50%-nál kevesebb kakaótartalmú étcsokoládé nem kimagasló minőségű.
„A táplálkozási ajánlások is engedélyezik a csokoládé fogyasztását megfelelő minőségben és mennyiségben. Lehetőleg a magas kakaóvaj tartalmú (50% feletti) csokoládét válasszuk, amelyből napi 2-3 dkg-ot, vagy ha ritkábban esszük, akkor egy kicsit nagyobb mennyiségben lehet fogyasztani” – javasolja Miháldy Kinga dietetikus szakember, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnökségi tagja.
Ezzel szemben a tejbevonóból, kakaós masszából készült tömegtermékek esetén a kakaóvajat, olcsó növényi zsírokkal helyettesítik, a megfelelő ízhatás érdekében több cukrot, állományjavítókat és aromákat tesznek bele. Kerüljük ezek vásárlását, ha tudjuk!
Amikor otthon kibontjuk a csokoládét a csomagolásból, a következőket kell tapasztalnunk. Az a jó, ha tiszta csokoládé illatot érzünk csupán. Ha poros szag csapná meg orrunkat, az a helytelen tárolás következménye lehet, vagy a csokoládé, szavatossága végéhez közeledik.
Küllemét tekintve, akkor igazán kiváló, ha szép fénye van, amikor kettétörjük, tisztán pattan, valamint ízvilágát még hosszan érezhetjük szánkban megkóstolásakor.

Lehetőleg kerüljük a csokoládé otthoni tárolása során a nedvességet és a magas hőmérsékletet, ezeken kívül az erős szagokra és közvetlen fényre is érzékeny.

A nem megfelelő körülmények következtében kicsapódhat a zsír a felületén, amitől a csokoládé elveszti a fényét és kifehéredhet. A cukor is kicsapódhat, például ha a hűtőszekrényből vesszük ki, nedvesség jelenik meg a felületén, ami feloldja a cukrot a csokoládéban.

A csokoládék eltarthatósági ideje (gyártástól számítva), ha ideálisan tároljuk, vagyis 12-20 Celsius fok között (legjobb egy hűvös kamra):

  • fehércsokoládé : 12 hónap
  • tejcsokoládé : 18 hónap
  • étcsokoládé : 24 hónap

Az ünnepi sütés-főzés minden fogásához érdemes körültekintőnek lennünk az alapanyagok beszerzésekor, igyekezzünk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket választani, minél több természetes összetevővel. Valamint vegyük figyelembe az allergének esetleges jelenlétét is a csomagoláson!

Amennyiben még nem tudja, hol érdemes körülnéznie a húsvéti édesség vásárlásakor, látogasson el a CSÉSZE (Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség) honlapjára, ahol tagvállalataink között kiváló beszerzési forrásokat találhat.

 

Örömteli készülődést, sok finom falatot és boldog ünnepeket!

 Támogatók