Aktualitások

Sirha Budapest 2018

A SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca szakkiállítás nyitó napján csaptak össze a cukrászok a SIRHA Budapest Desszert Versenyen. A megmérettetés után Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

A verseny Magyarország legelismertebb kreatív cukrászának, Kolonics Zoltánnak a szervezésében zajlott. A megmérettetés célja, hogy lehetőséget adjon a szakembereknek tehetségük bemutatására, hogy tapasztalatokat gyűjthessenek, illetve tanulhassanak egymástól. A követelmények között szerepelt a gyümölcsös desszert, a tányérdesszert és a művészi munka.
Idén a tapasztaltabb cukrászok mellett egészen fiatalok is részt vettek a megmérettetésen. Emellett a versenyzők között éttermi, szállodai és cukrászdai szakemberek is szerepeltek: Bulejka Gabriella és Varga Dóra, Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese, Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, Matus István és Bakos Rebeka, Kovács Boglárka és Andrási Beáta.
A versenyzők munkáját a szakma kiválóságai értékelték: Andrész Zoltán, Korponai Péter, Mázás István, Nicolas Coffin, Pesti István, Sárközi Ákos és Veszely Attila.
A verseny legjobbja 2018-ban Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese (Kempinski Hotel Corvinus) volt, a Legszebb tányér különdíjat Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna (Hisztéria Cukrászda) vitte haza, artisztikai különdíjjal pedig szintén Berta Grétát és Kőrösi-Fehér Emesét jutalmazta a zsűri. A második helyezett Füredi Krisztián és Károlyi Zsuzsanna, míg a harmadik helyezett Bulejka Gabriella (Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara) és Varga Dóra (Szinergia Szakiskola Taverna) lettek. (Forrás: www.origo.hu)

Tóth Vera – Ünnep

Vera mindig hitt abban, hogy a zenei hidak építése elengedhetetlen a különböző stílusok képviselői között. A sztárvendégek választása is azt bizonyítja, hogy az underground, az alternatív, a blues, a jazz és a gospel zene jól megférnek egymás mellett. Pásztor Anna, Az Anna & the Barbies együttes énekesnője dinamikájával, Wolfie, a Punnany Massifból pedig a higgadt, laza, mégis energikus személyiségével színezi a koncertet. Dalaikat egyedi hangszerelésben hallhatja majd a közönség, hiszen a Budapest Jazz Orchestra kiegészül a Color Symphonic vonósaival ezen az ünnepi koncerten. Lesznek olyan közreműködők, akikre csak a műsor során derül fény, hogy ezzel is még izgalmasabbá tegyük a programot. Bolyki Balázs és gospel együttese teszi fel a koronát az estére, hogy igazi karácsonyi hangulatban érjen véget a koncert. Szeretettel várunk mindenkit egy színes, meghitt zenei élményre! (Forrás: www.jegy.hu)

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség  a VIP jegyek mellé felajánlja a limitált bonbon válogatását.

 

International Chocolate Awards – Magyar sikerek

Az idei évben ismét több hazai csokoládékészítő nyert szakmai díjat az International Chocolate Awards hétvégén megrendezett döntőjén.
Gratulálunk, hogy a magyar csokoládék ismét a világ legjobbjai között szerepelnek!

chocolART  Wuppertal

2017. október 12-15 között kerül megrendezésre Németország legnagyobb csokoládéfesztiváljának Wuppertali állomása, ahol a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség az idei évben 3 tagvállalatának biztosítja a megjelenést.

2017-ben a Bolka Bonbon, a Demeter Chocolate és a Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra képviseli hazánkat.

                                                     

 

 

Szántó Tibor emlékdíj

A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség 2017-ben díjat alapított Szántó Tibor emlékére, ezzel tisztelegve a hazai csokoládékészítés  kiemelkedő mestere előtt. A díjat az idei évben Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa vehette át.

7. Édes Napok Budapest

Kedves Látogatóink!

Örülünk, hogy együtt lehettünk az év legédesebb hétvégéjén a 7. Édes Napok Budapesten. Az ország legnagyobb édesség tematikájú rendezvénye már Európában is a legnagyobbak között van számon tartva.

Csodás fővárosunk egyik legszebb terén találkozhattak az ország legjobb cukrászdáival, csokoládé- és édességgyártóival. Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat, esténként pedig kellemes jazz zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhették az élet édes napjait.

 

Közgyűlés

Rebrus Csaba, mint a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (székhely: 1118 Budapest Sasadi út 66.) elnöke ezúton értesítem, hogy a Szövetség közgyűlést tart

2017. június 20. (kedd) napján 14.00 órai kezdettel,
a Szövetség székhelyén (1118 Budapest Sasadi út 66.) .

 

 

7. Édes Napok Budapest

Az idei Édes Napok Budapest  a tavalyihoz hasonlóan a Bazilika előtt, a Szent István téren és a Zrínyi utcában kerül megrendezésre szeptember 15-17. között.

Az év legédesebb hétvégéjén tavaly közel 60 ezer látogató vett részt. Az Európa 5. legnagyobb édesség témájú attrakciójaként számon tartott Édes Napok Budapesten újra, a korábbi koncepciót követjük a sok-sok bemutatóval, kóstolóval, kellemes hangulattal.

A részletes programokat, terveket és kiállítói listát a nyár közepén már láthatjátok a www.edesnapok.hu oldalon.

 

5. Édes Napok Győr

Idén már 5. alkalommal találkozhatunk Önökkel a Győri Édes Napokon. Nagyon szeretjük Győrt, hiszen az egyik legfejlettebb és legszebb magyar nagyváros. Minden évben rácsodálkozunk arra, milyen hihetetlen ütemű a megújulás, mennyi új és fantasztikus hely nyílik, hogyan lesznek egyre szebbek az épületek . A város hangulata évről évre magával ragad bennünket is, nagyon örülünk , hogy ennek a varázslatnak mi is részesévé tudtunk válni.
Köszönjük Borkai Zsolt Polgármester Úrnak és kollégáinak, hogy ezt lehetővé teszik.
Köszönjük a Nemak Győr Kft-nek is a támogatást hiszen, ahhoz , hogy ezek a remek programok megvalósulhassanak, és minél többen töltsék nálunk az év legédesebb hétvégéjét, aktív együttműködésükre van szükségünk.

Reméljük idén is sikerül felszabadítanunk boldogsághormonjaikat, hiszen kitűnő édességekkel, remek koncertekkel , hangulatos helyszínnel szeretnénk elkényeztetni Önöket. Kérjük Önöket, hogy már most úgy alakítsák a hétvégi programjaikat, hogy meg tudják nálunk kóstolni  Magyarország legjobb street food ételeit.

Pénteken a PASO, szombaton Lovasi András és a Kiscsillag, vasárnap az Esti Egyenleg zenekar gondoskodik a hangulatról.
Szombaton és vasárnap az 5. születésnapunkat szakmai programokkal ünnepeljük, amihez a Miele gasztroszínpadot biztosít számunkra, ahol neves cukrászok, csokoládémesterek mutatják be szakmájuk fortélyait.

Rengeteg játékkal és meglepetéssel készülünk a legkisebbeknek is, de ne hagyják otthon a nagyszülőket sem, hiszen ez egy igazi felejthetetlen családi program !

 

 

Hogyan válasszunk csokoládét Húsvétra?

Ehhez szeretne a következőkben a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség segítséget nyújtani.
A húsvét a kereszténység legfontosabb ünnepe, amely a tavaszköszöntő és az ősi termékenységi szertartásokkal is egybeesik.
Vallási jelentősége mellett a népszokások is fontos szerepet kapnak az ünneplésben, mint például a locsolkodás hagyománya.
A böjti időszak után jellegzetes ételek, italok kerülnek az asztalra, mint a húsvéti sonka, a bárány, a kalács, a tojás és természetesen az édességek sem maradhatnak el. A lelkes háziasszonyok, édesanyák, nagymamák ilyenkor már gyűjtik a receptötleteket, átgondolják a húsvéti menüsort, összeírják a bevásárlólistát.  A család legkisebb tagjai pedig türelmetlenül kérdezgetik, mennyit kell még aludni a nyuszi érkezéséig, akik legalább annyira várják a tojás,- és csokikeresést, mint a kiscsizma megtalálását az ablakban Mikuláskor.  A kisfiúk ma már szívesebben fogadják locsolási ajándékként,  a csokitojásokat és egyéb figurális édességeket, mint a kézzel festett hímes tojásokat.

A húsvét gazdag szimbolikáját követve, az üzletek polcain lévő kínálat óriási, az édességek formája, csomagolása, vásárlásra ösztönző megjelenése rendkívül változatos.
A bőséges választék kiterjed már a speciális étrendet követőkre, tudatosan táplálkozókra is.
A cukorbetegeknek, glutén,- és laktózérzékenyeknek, egyéb ’mentes’ irányvonalat követőknek
(pl: paleo táplálkozás) sem kell csüggedni, ha finomságra vágynak.
Először is, ha biztosra akarunk menni, érdemes csokoládéboltokba, csokoládé mesterek manufaktúráiba betérnünk, ahol szakszerű segítséget is kapunk a kiváló minőségű termékek mellett.
Ne csak a külsőt és az árcédulát vegyük figyelembe, hanem olvassuk el az adott termék összetevőlistáját!
Így joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mire érdemes figyelnünk, ha tanácstalanok lennénk válogatás közben.
A jó minőségű csokoládéban 56-70% a kakaó szárazanyag, amelynek 30% – a kakaóvaj.  Tartalmazhat még cukrot, tiszta vanília kivonatot és 1% szójalecitint (stabilizáló anyag).
A magasabb kakaótartalmú csokoládé (85% felett) rendkívül keserű, viszont az 50%-nál kevesebb kakaótartalmú étcsokoládé nem kimagasló minőségű.
„A táplálkozási ajánlások is engedélyezik a csokoládé fogyasztását megfelelő minőségben és mennyiségben. Lehetőleg a magas kakaóvaj tartalmú (50% feletti) csokoládét válasszuk, amelyből napi 2-3 dkg-ot, vagy ha ritkábban esszük, akkor egy kicsit nagyobb mennyiségben lehet fogyasztani” – javasolja Miháldy Kinga dietetikus szakember, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnökségi tagja.
Ezzel szemben a tejbevonóból, kakaós masszából készült tömegtermékek esetén a kakaóvajat, olcsó növényi zsírokkal helyettesítik, a megfelelő ízhatás érdekében több cukrot, állományjavítókat és aromákat tesznek bele. Kerüljük ezek vásárlását, ha tudjuk!
Amikor otthon kibontjuk a csokoládét a csomagolásból, a következőket kell tapasztalnunk. Az a jó, ha tiszta csokoládé illatot érzünk csupán. Ha poros szag csapná meg orrunkat, az a helytelen tárolás következménye lehet, vagy a csokoládé, szavatossága végéhez közeledik.
Küllemét tekintve, akkor igazán kiváló, ha szép fénye van, amikor kettétörjük, tisztán pattan, valamint ízvilágát még hosszan érezhetjük szánkban megkóstolásakor.

Lehetőleg kerüljük a csokoládé otthoni tárolása során a nedvességet és a magas hőmérsékletet, ezeken kívül az erős szagokra és közvetlen fényre is érzékeny.

A nem megfelelő körülmények következtében kicsapódhat a zsír a felületén, amitől a csokoládé elveszti a fényét és kifehéredhet. A cukor is kicsapódhat, például ha a hűtőszekrényből vesszük ki, nedvesség jelenik meg a felületén, ami feloldja a cukrot a csokoládéban.

A csokoládék eltarthatósági ideje (gyártástól számítva), ha ideálisan tároljuk, vagyis 12-20 Celsius fok között (legjobb egy hűvös kamra):

  • fehércsokoládé : 12 hónap
  • tejcsokoládé : 18 hónap
  • étcsokoládé : 24 hónap

Az ünnepi sütés-főzés minden fogásához érdemes körültekintőnek lennünk az alapanyagok beszerzésekor, igyekezzünk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket választani, minél több természetes összetevővel. Valamint vegyük figyelembe az allergének esetleges jelenlétét is a csomagoláson!

Amennyiben még nem tudja, hol érdemes körülnéznie a húsvéti édesség vásárlásakor, látogasson el a CSÉSZE (Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség) honlapjára, ahol tagvállalataink között kiváló beszerzési forrásokat találhat.

 

Örömteli készülődést, sok finom falatot és boldog ünnepeket!Támogatók